ניתוח התנהגות
השאלות המרכזיות בהן מתמקדים מנתחי התנהגות הן מדוע התנהגות משתנה לאורך זמן, ומהן הסיבות להתנהגות. את התשובות לשאלות אלו מחפשים מנתחי ההתנהגות בגורמים ביולוגיים וסביבתיים, אולם בעיקר מתמקדים בתפקיד ובהשפעת הסביבה על ההתנהגות. חקר ומדידה הם מאפיינים מרכזיים בעבודתם של מנתחי התנהגות. בבואם לטפל בקשיי התנהגות שונים הם יאספו נתונים שונים באמצעות צפייה ישירה באדם המתנהג, על מנת לגלות את הקשרים התפקודיים שבין ההתנהגות לסביבה. הלכה למעשה אופי התכנית ההתנהגותית נקבע בהתאם לקשיים או האתגרים ההתנהגותיים שנצפו, בהתאם ליכולות אנשי החינוך הבאים במגע עם הילד ובהתאם למשאבים המוקצים. ההתערבויות עשויות להיות מוגשות בצורות שונות:
● תלמידים עם זכאות לסל אישי: - עבודה ישירה עם התלמיד בעל הזכאות (או בקבוצה חברתית או בכתה עצמה). - הדרכת צוות (עפ"י צורך) שמטרתה ארגון הסביבה החינוכית והמשך תהליכים במהלך כל השבוע על מנת ליצור שינוי משמעותי ויציב בהתנהגויות התלמיד.
● תלמידים במסגרות חינוך מיוחד (כיתות וגנים): - הדרכת צוות הכתה באופן קבוע ובניית תכנית התערבות מותאמת. - עבודה ישירה עם תלמידים או בקבוצות או עם כלל הכתה.
התנאים הנדרשים לעבודת מנתח/ת התנהגות:
1 קביעת מערכת שנתית ידועה מראש (צבועה במערכת שעות של המורה) שכוללת הדרכת צוות ומפגשים קבועים עם תלמידים.
2. שיחות מקדימות עם מנהלים שהסכימו לפעולות ולמשאבים הנדרשים מהם:
*זמינות המורה ביום ההדרכה לתצפית קבועה ופגישת הדרכה קבועה.
* זמינות ושיתוף פעולה של מנהל לפגישות מזדמנות עם המדריך ועם התערבויות התנהגותיות. * משאבים כספיים לטובת מחזקים. * שילוב ושיתוף מורים מקצועיים (גיבוי במחנך במקרה הצורך)
הערכות, תוכנות התרבות ומודלים:
מלל מלל
טפסים וקישורים:
-
טופס 1
-
טופס 2