top of page
עיצוב ללא שם (9).png

הנגשה

ילדים עם מוגבלויות זכאים ללמוד במערכת חינוך שוויונית, המאפשרת להם למצות את יכולותיהם בתחום הלימודי והחברתי. כל תלמיד עם מוגבלות זכאי להתאמות בתחום הנגישות על פי צרכיו. 

 

הנגשה פרטנית 

למערכת החינוך יש תפקיד חשוב בבניית חברה ערכית שחבריה מגלים סולידריות, כבוד, נתינה, מעורבות חברתית, אכפתיות וערבות הדדית. חברה ערכית ומתקדמת נמדדת, בין השאר, במתן שוויון הזדמנויות, המאפשר את שילובם של כל חבריה, ובהם גם אנשים עם מוגבלויות, בכל תחומי החיים. ילדים עם מוגבלויות זכאים ללמוד במערכת חינוך שוויונית, המאפשרת תהליכי למידה והשתתפות חברתית, כדי שיוכלו למצות את יכולותיהם כשאר הילדים במערכת, וכך להפוך לאזרחים פעילים ומועילים בחברה הישראלית. 

 

לצורך כך מערכת החינוך חותרת ליצירת סביבה נגישה לכלל התלמידים, כל תלמיד על פי צרכיו, בהתאם לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, תשנ"ח-1988, שעל פיו זכאי כל תלמיד עם מוגבלות להתאמות בתחום הנגישות. לשם כך הוקצה תקציב המיועד להנגשה פרטנית, המאפשר בכל שנה קבלת התאמות עבור תלמידים הזכאים לכך על סמך אמות מידה שקובעים צוותים מקצועיים. להלן פירוט תהליך בחירת ההתאמות שהתלמיד נזקק להן. 

 

 

 

הנגשה בתחום הטכנולוגיה המסייעת 

 ציוד תקשורת תומכת וחלופית (תת"ח) 

 

ציוד הנגשה טכנולוגית אישית לתלמיד לצורכי תקשורת תומכת חלופית: התלמיד יכול לקבל טכנולוגיה מסייעת לצורכי תת"ח כאשר אינו יכול לבטא את צרכיו התקשורתיים באמצעות דיבור. האביזרים יינתנו בהתאם למטרות התוכנית האישית של התלמיד (תל"א או תח"י ועל סמך הערכה תקשורתית, תצפיות, התנסות קודמת ואיסוף מידע על ידי  קלינאית התקשורת במתי"א ובמסגרת החינוכית. יש לוודא שהתלמיד לא קיבל ציוד ממקור אחר כמו במסגרת סל הבריאות. 

 

ציוד למסגרת להכנת חומרי לימוד נגישי תת"ח: הקצאת ציוד טכנולוגי למטרה חינוכית לצורך הכנת חומרי למידה לתלמיד שאינו יכול לבטא את צרכיו התקשורתיים באמצעות דיבור וזקוק הנגשת חומרי הלמידה באמצעות תת"ח. 

 

 

הציוד נועד לתלמיד המתקשה בכתיבה בעזרת כלי כתיבה, וזקוק להנגשה טכנולוגית. ההחלטה על בחירת הטכנולוגיה האישית לכתיבה תיעשה בהתאם לצורכי התלמיד ולמטרות התל"א או התח"י ובהסתמך על הערכת נגישות טכנולוגיה של מומחה התחום במתי"א. 

 

 

 

הנגשה בתחום הפדגוגיה והלמידה 

 התאמות הנגישות הפדגוגיות כוללות הנגשת חומרי ההוראה באופן המאפשר לתלמיד למידה פעילה ומשמעותית. בכל מסגרת חינוכית אחראי מנהל המסגרת למיפוי צרכיו של התלמיד ולקביעת ההתאמות הפדגוגיות הנדרשות לו. 

 

ההתאמות נקבעות באמצעות צוות מקצועי בבית הספר בליווי המתי"א. מנהל המוסד החינוכי אחראי למסירת הסבר מפורט לצוות החינוכי על תהליך ההנגשה במוסד החינוכי ומדריך את הצוות למתן שירות נגיש. להרחבה על הוראה מותאמת ראו דף עקרונות מרכזיים בהוראת תלמידים עם צרכים מיוחדים. 

 

הנגשה פיזית - הנגשת מבנים 

 ההנגשה הפיזית מאפשרת לתלמיד להרחיב את התפקוד והעצמאות האישית שלו ולהשתתף באופן מלא בכל הפעילויות הבית-ספריות. ההנגשה מיועדת לתלמידים שצריכים הנגשה של המבנה בשל מוגבלות גופנית, מוגבלות בראייה או מוגבלות בשמיעה. 

 

הנגשה פיזית - תלמיד או הורה עם מוגבלות פיזית הזקוק להתאמות נגישות בבית הספר זכאי להתקנה של מעלית נגישה ותא שירותים נגיש בבית הספר, ודרכי גישה נגישות אל בית הספר ובתוכו. על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, תלמיד או הורה הזקוק לנגישות פיזית או חושית רשאים להתחיל את תהליך הרישום 15 חודשים לפני תחילת הלימודים, בנוסף לרישום הרגיל. 

 

הנגשה אקוסטית - העדר תנאים אקוסטיים הולמים מונע מתלמידים כבדי שמיעה להבין את הדיבור של הגננת או המורה ושל שאר התלמידים ומהווים, לכן, מחסום ללמידה. תלמידים כבדי שמיעה (בכל הדרגות) הזקוקים להתאמות בכיתת הלימוד, זכאים להנגשה אקוסטית של כיתת האם. הנגשה אקוסטית כוללת אמצעים להפחתת רעשי רקע והדהוד בחדר הלימוד, כגון איטום דלתות וחלונות, התקנת תקרות אקוסטיות, חיפוי קירות, התקנת מזגנים שקטים ועוד, וכן אמצעים להגברת קול הגננת או המורה כמו מערכות FM המאפשרות למורה לשדר אל מכשירי השמיעה של התלמידים או אל מערכות רמקולים המותקנות בכתה המונגשת. 

 

הנגשה לכבדי ראייה - הנגשת מבנה בית הספר כך שיאפשר לתלמידים כבדי ראייה עצמאות מרבית. ההנגשה היא בהתאם לצורכי התלמיד: פסים מובילים, רשתות צל, התאמות תאורה ועוד. למידע נוסף על הנגשות לתלמידים שיש להם לקות בראייה ראו הנחיות ונהלים למוסדות החינוך בנושא הנגשות לתלמידים שיש להם לקות בראייה (עיוורים / כבדי ראייה). 

 

 

הנגשת טיולים 

הטיולים המתקיימים במערכת החינוך מיועדים לעורר בקרב התלמיד את האהבה לארץ, לנופיה ולמורשתה. הטיול המתקיים מחוץ לכותלי בית הספר הוא חלק בלתי נפרד מהמערך הלימודי-חינוכי של בית הספר. מערכת החינוך פועלת למתן שוויון הזדמנויות לכלל תלמידיה בשילובם של תלמידים עם מוגבלות בכלל הפעילויות במוסד החינוכי. על מנהלי בתי הספר, בסיוע רכז הטיולים והצוותים החינוכיים, להיערך להנגשת הטיולים והפעילות החוץ-בית ספרית השנתית בהתאם למדיניות משרד החינוך. 

 

בשלב התכנון של הטיולים נלקחים בחשבון, נוסף על ההנחיות והנהלים, גם תפקודם וצורכיהם של תלמידים עם מוגבלות הלומדים בבית הספר, ונבחנים הפתרונות המתאימים להשתתפותם בהתאם להיבטים שונים, כגון תנאים פיזיים, הטרמה, ליווי וכדומה, בהתאם לאופי הפעילות, לתפקוד התלמיד ולסוג המגבלה: פיזית, חושית, בריאותית, קוגניטיבית, חברתית, התנהגותית, נפשית או רגשית. 

 

למידע מפורט על טיולים מונגשים, עקרונות מנחים, סוגי ההנגשות ועוד ראו ברשימת הקישורים בדף טיולים ופעילות חוץ בית ספרית באתר אגף א' חינוך מיוחד. 

 

בכל שאלה בנושא טכנולוגיה והתאמות פדגוגיות יש לפנות למנהל המסגרת החינוכית. 

 

בכל שאלה בנושאי הנגשת מבני בית הספר (הנגשה פיזית, הנגשה אקוסטית והנגשה לכבדי ראייה) יש לפנות למחלקת החינוך ברשות המקומית

הערכות, תוכנות התרבות ומודלים:

טפסים וקישורים:

bottom of page