לקות שמיעה
לקות בשמיעה (כבדות שמיעה או חירשות) היא פגיעה בתפקוד התקין של מערכת השמע. הפגיעה תיתכן במקום אחד או במספר מקומות לאורך מסלול השמע. הסיבות ללקות בשמיעה יכולות להיות גנטיות או נרכשות. בדף זה תוכלו לקרוא מהי לקות בשמיעה, על ההבחנה בין כבדות שמיעה לחירשות ועל השלכותיה של הלקות בשמיעה.
הבחנה בין כבדות שמיעה לחירשות | השלכותיה של הלקות
לקות בשמיעה (כבדות שמיעה או חירשות) היא פגיעה בתפקוד התקין של מערכת השמע. הפגיעה תיתכן במקום אחד או במספר מקומות לאורך מסלול השמע - מהאפרכסת ועד לקליפת המוח השמיעתית. הסיבות ללקות בשמיעה יכולות להיות גנטיות או נרכשות. לעיתים לקות השמיעה מופיעה לפני הלידה או בסמוך ללידה, ולעיתים בשלבים מאוחרים יותר. הפגיעה יכולה להיות זמנית, ממושכת או קבועה.
סוג הלקות קשור למיקום הפגיעה במערכת השמע. נהוג לציין שלושה סוגים עיקריים של לקות בשמיעה: הולכתית כתוצאה מפגיעה באוזן החיצונית או התיכונה; תחושתית-עצבית כתוצאה מפגיעה בשבלול שבאוזן הפנימית או מפגיעה בהולכת הגירוי העצבי מהאוזן הפנימית אל המוח; ומעורבת כתוצאה מפגיעה הולכתית ותחושתית-עצבית.
לסוג הלקות יש השלכות על תפקוד השמיעה של הילד ועל תהליך השיקום. בדרך כלל ככל שרמת הליקוי חמורה יותר, כך ניכרות השלכות רבות יותר על תפקוד הילד.
הבחנה בין כבדות שמיעה לחירשות
נהוג להבחין בין כבדות שמיעה לחירשות בכמה אופנים:
* הגדרה אודיולוגית - דירוג חומרת הלקות לפי רמה: קלה, בינונית, בינונית חמורה, חמורה ועמוקה. ההבחנה בין כבדי שמיעה לחירשים נעשית על פי חומרת הלקות, כך שהמונח "כבדי שמיעה" מתייחס לבעלי לקות שמיעה קלה עד חמורה, ואילו המונח "חירשים" מתייחס לבעלי ירידה עמוקה בשמיעה.
* הגדרה תפקודית - הבחנה המבוססת על מידת השימוש בחוש השמיעה לצורך פיתוח שפה מדוברת ושימוש בה. כבדי השמיעה נשענים על תקשורת דבורה, ולעומתם חירשים נשענים בעיקר על שפת הסימנים.
* הגדרה חברתית-תרבותית - הבחנה המבוססת על זהותו של האדם. כבדי שמיעה משייכים את עצמם ל"עולם השומעים", ותקשורתם העיקרית היא התקשורת המדוברת, ואילו חירשים משייכים את עצמם ל"עולם החירשים", תקשורתם העיקרית היא באמצעות שפת הסימנים, והם רואים את עצמם כחלק מתרבות החירשים.
השלכותיה של הלקות
שמיעה תקינה מאפשרת התפתחות תקשורת, שפה ודיבור תוך כדי הבניית משמעות לעולם הסובב אותנו באופן טבעי מהגיל הרך. ללקות בשמיעה עלולות להיות השלכות נרחבות על התפתחות הילד ותפקודו. ייתכן שיתעוררו קשיים באיכות התקשורת עם הסביבה, בתהליך התפתחות השפה הדבורה, במובנות הדיבור, ביכולת קליטת המידע ובביסוס ידע עולם, בהישגים לימודיים, בפיתוח כישורים חברתיים, בהתפתחות רגשית ובביסוס דימוי עצמי חיובי.
אוכלוסיית הילדים כבדי השמיעה והחירשים הטרוגנית מאוד, ולפיכך קיימת שונות רבה בתפקודם הלימודי והחברתי של ילדים כבדי שמיעה וחירשים. תפקודם מושפע מגורמים רבים ובהם סיבת הלקות, גיל התרחשות הלקות (לפני רכישת השפה או אחריה), חומרת הלקות ואפיוניה, קיומן של בעיות נוספות, עקביות השימוש בעזרי השמיעה, גיל תחילת השיקום השמיעתי והטיפול החינוכי ועקביותם ושיתוף פעולה בין המסגרות המטפלות לבין משפחתו של הילד.
(פורטל הורים)
הערכות, תוכנות התרבות ומודלים:
מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר מלל והסבר